Kiruna ve Sami Köyü Seyahati

    1024 768 janjan
    • 2

    Kiruna ve Sami kültürüne doğru yaptığımız bu keyifli hafta sonu macerasına hazır mısınız? Değilseniz eğer sizi teknik ve coğrafi detayları paylaştığımız şu giriş yazımıza alalım.

    Ben bu hikâyede atıl olanım. Bu sefer lokomotifimiz Yaban’dı. Ablası ve ablasının uzun yıllar Kiruna’da yaşamış arkadaşı organize olup uçak bileti, konaklama ve araba kiralama kısımlarını hallettiler. Ben sadece seyahate az bir zaman kala gidip kendime kar eldiveni ve kar pantolonu(msu) aldım. Buna ek olarak termal içlik tabii ki de bu seyahatin başlıca ihtiyaçlarından biriydi. Hava -26 dereceleri gördüğü bir dönemdi bizim ziyaret ettiğimiz dönem. Kuzey kutup dairesi içinde sınırları zorladığınız bir mevsim normali söz konusu. 

    Ancak kuzeylilerin sevdiğim bir sözü der ki: “there is no bad weather only bad clothes”. Meali kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır. Hatta karlı, fırtınalı havalarda kafasına atkı sarmış expatları bu başlık altında ibret-i alem diye sosyal medyalarında paylaşıp içerik diye kullanıyorlar… asıl konumuza dönecek olursak, ne diyorduk; -26 derece. Outdoor markalarının birinden yapacağınız başarılı bir alışverişle bu konunun üstesinden geleceğinize inanıyorum. Önemli olan üzerinizdeki kat sayısını arttırıp hafifliği korumak. 

    Neresi Bu Kiruna?

    Kiruna Merkez

    Öncelikle burası kuzey kutup dairesi içinde yer alan küçük bir şehir. Kiruna dünyanın en eski ama en modern ve en büyük demir madenlerine sahip. Yerel halk genelde madende çalışıyor. Hatta maden sebebi ile şehrin bir kısmı tasfiye halinde. Zira zeminde 3 cm’den fazla çökmeler başlamış. Eski şehir merkezi yeni belirlenen şehir merkezine taşınıyor. 

    Bir de Aurora ve uzay araştırmaları ile ilgili bir enstitü ve yanı başında da aynı kampüsün içinde üniversitesi mevcut. Kalabalık olmasa da bir öğrenci kitlesi var. Her şey hissedebildiğim kadarı ile kendi sükûneti ve düzeni dahilinde ilerliyor. Bana şehir, bu yönüyle Jim Jarmusch’un Paterson filmini anımsattı. Benzeri bir şiirsellik hâkim. Her şeyden bir tane var. Şehrin ortasında bir mecburiyet caddesi. Cadde bitiminde belediye binası ve şehrin en büyük oteli. Alışveriş yapılabilecek birkaç dükkân. Takılmak isterseniz bir tane pub, daha da takılmak isterseniz bir tane club. Çoğu şeyin ikincisi yok. Zira gerek yok. Ben bunu sevdim. İyi de geldi.

    Kışın kayak yapabileceğiniz tesis mevcut. O da bir tane ☺ Civarı keşfe çıkabilirsiniz. Bahardan sonra ise hikinge gelen Almanların akınına uğrayan bir yer imiş. Doğası için bile görmeye değer.

    Kiruna İçi Ulaşım 

    Biz Şubat’ın ilk haftası Cuma gidip Pazar dönecek şekilde planladık seyahatimizi. Bagajsız aldığımız Stockholm-Kiruna gidiş geliş uçak bileti kişi başı 2204 SEK tuttu. Yolculuk süresi bir saat otuz beş dakika kadar sürüyor. Aynı yolculuğu tren ile de gerçekleştirmek mümkün. Ancak bu şekilde yol on beş ila on sekiz saate kadar sürebiliyor. Tek yön direkt bilet ise 1117 SEK.

    Her ne kadar Kiruna’da mesafeler A noktasından B noktasına maksimum 10 kilometre sürse de biz sürünmemek adına araba kiraladık. Kiralama bedeli olarak da üç gün için 2200 SEK ödedik. Benzin ise toplamda 300 SEK tuttu. Bu yolculuğa neler dahil diye sorarsanız da havaalanından yeni Kiruna merkeze yolculuk. Merkezden enstitüye, konakladığımız Camp Alta’ya ve civar Sami köylerine yaptığımız her biri tek yön maksimum on kilometreyi aşmayan yolculukları sayabilirim. Dört kişi için başarılı bir tercihti. Ancak az kişisinizdir ya da karda kışta araba kullanmak istemiyorsunuzdur, konakladığınız yerin de ulaşım konusunda bir tarifesi size yardımcı olacaktır. 

    Kiruna ve Çevresinde Konaklama

    Biz Alttajärvi gölünün kıyısındaki Camp Alta’da konakladık. Burada ihtiyacınıza göre büyüklükleri değişken kabinlerden birini kiralayıp konaklamanızı planlayabilirsiniz. Merkeze yine on kilometre civarında bir uzaklıkta yer alan bir yer Camp Alta ve akşamları tamamen gökyüzü, koskoca donuk göl ve ağaçlar arasında doğanın keyfini sürmenize izin veriyor. Işık kirliliği olmadığı için de Aurora’yı görmeniz kolaylaşıyor. Sabahsa gökyüzü berraksa eğer gün doğumunu uzun uzun izleme şansınız mevcut. Zira uzamda hiçbir şey görüntünüzü bozmuyor.

    Kiruna öyle çok alternatifi olan bir yer değil maalesef. Merkezdeki birkaç otelden birine yönelebilir ya da bizim yaptığımız gibi kabin kiralamayı deneyebilirsiniz. Airbnb’de mevsimine göre bir seçenek.

    Kiruna’da Yapılacaklar Listesi

    Kiruna Kilisesi

    Listenin başında tabii ki de kuzey ışıkları heyecanı yer alıyor ancak gündüz gözüne de yapılacak aktiviteler anlamında Kiruna sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir şehir. Öncelikle şehirde bir tur atın. Burası Finlandiya, İsveç ve Sami kültürünün doğal bir ortaklaşma alanı. Evler, sokaklar, caddeler alabildiğine tatlı ve görmeye değerler. Eski belediye binası daha güzel duruyor fotoğraflarından. Kaldırıldığı yeri ise korumuşlar ve bazı zamanlarda buzdan heykel sergileri yapılıyor etrafında. Şansınız varsa denk gelebilirsiniz. Eski Kiruna’nın şüphesiz en ikonik yapısıysa 1900’lü yılların başında inşaa edilen şehrin eski kilisesi. Samileri Hristiyanlığa alıştırabilmek amacıyla Sami mimarisi tercih edilerek kulübe görünümünde yapılmış bir mekan burası. 2025-26 yıllarında parça parça şehrin yeni kısmına taşınacakmış.

    Şehrin terk edilmiş sokaklarında dolaşmak da ilginç bir histi benim için. Boşaltılmış dükkanlar, bomboş apartmanlar fotoğraflamak için epey ilginç mekanlar olarak kalmış şu ara. Yeni yerleşim yeri de şu anda cazibe merkezi olarak planlanan mekanlara sahip. Özetle Kiruna’nın eski ve yeni merkezinde vakit geçirin. İyi gelecektir. 

    Ice Hotel Deneyimi ve Buzdan Heykeller

    Kiruna Ice Hotel

    Bir diğer gününüzü merkeze yaklaşık 10 km uzaklıktaki Jukkasjärvi’deki Ice Hotel ve Sami kültürüne ait müze ve mekanlarda geçirebilirsiniz. Özellikle Ice Hotel ve içerisindeki buzdan odalara yerleştirilmiş her biri ayrı bir sanatçının eseri buzdan heykelleri görmeniz gerek!

    Kiruna Ice Hotel 2

    Bizim odaların tamamını gezmemiz iki saati geçti ve yavaştan ayak parmaklarımızı hissetmemeye başladık ancak her dakikasına değdi. Giriş ücretli, 350 SEK. Ayrıca gece buzdan bir odada konaklamak isterseniz böyle bir seçenek de mevcut. Ancak için de çalışılmış heykellerin olduğu odalardan değil de gündelik(!) odalardan birini veriyorlar.

    Kiruna Ice Hotel 3

    Kiruna ve Sami Kültürü

    Kiruna Sami Köyü

    Çıkışta uzuvlarınızı biraz ısıtıp hemen biraz ilerideki Sami müzesinde, yerli halkın kültürüne doğru farklı bir yolculuğa çıkabilir geyiklerle hemhal olup, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Burası da ücretli bir müze. İçeride ateş başında vakit geçirip geyik eti tadabileceğiniz (burada Yaban kenardan bağırır: HİÇ VEGAN DİİL(!)) bir mekan mevcut. 

    Müzenin yanı başında yine ilginç bir kilise göreceksiniz. Nesi ilginç sorusunun cevabı ise duvardaki çizimler. Tasvirlerde yine Samilere dini sempatik göstermek adına karakterler Sami karakteristiğinde tasvir edilmiş. Ne kadar başarılı olunmuş onu bilemem. 

    Özetle cuma öğlen geldiğimiz Kiruna’da ilk günümüz yeni şehri gezmekle akşamımız ise Aurura gözlemleme heyecanı ile geçti. Ertesi gün şehrin eski kısmını dolaşıp fotoğraf çekip alışveriş yaptık. Akşam Aurora bize kelek yaptı. Yüzümüze bakmadı. Ertesi gün ise kahvaltı sonrası kabini boşaltıp Jukkasjärvi’deki Ice Hotel’i gezmeye gittik. Sonrasında kalan mecalimizle Sami müzesi ve civar kilise turumuzu tamamlayıp havaalanına doğru yola çıktık.

    Yorum Yaz

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.